Historien om Namibia

Hej!

Sedan vi kom tillbaka har vi haft det riktigt lugnt, vi har transkriberat den sista intervjun och väntar nu på intervjuer. Enligt Louise kommer vi få två intervjuer på tisdag och två på onsdag så fram tills dess har vi inte så mycket att göra. Igår fixade Jennie mitt hår så jag smälter in bland alla afrikanska kvinnor. I veckan planerar vi att gå och göra det hos en frisör. Idag har vi varit i stan och tagit kort på Himbakvinnorna som säljer smycken och annat. Ikväll ska vi på bio.

Så i brist på nya häftiga äventyr för tillfället tänkte jag passa på att ge er lite bakgrundsfakta om Namibia och Katutura. Förhoppningsvis kommer vi att åka till Katutura township på måndag för att uppleva det själva. Efter det kan jag kanske lägga upp egna bilder och skriva lite mer.

Namibia


Kortfakta

Befolkning: 2,1miljoner

Huvudstad: Windhoek

Officiellt språk: Engelska

Övriga språk: Inhemska språken är bantu och Khoisan, den vita befolkningen pratar även afrikaans och tyska

Religion: ca 90% av befolkningen är kristna

Valuta: Namibian dollar (som ligger ungefär som svenska kronan) Sydafrikanska RAND går precis lika bra och ligger också i ungefär samma kurs.

Tidzon: När klockan är 12.00 hemma är klockan 11.00 i Namibia

Vatten: Går alldeles utmärkt att dricka från kranen

Trafik: Fel sida av vägen, dvs. vänstertrafik

 

Historia

Det bor otroligt många olika människor i Namibia. Bland annat Namafolket som har bott här i flera tusen år och Herero sedan 1600 talet. Från Hererofolket bildades en annan stam, Himbafolket. Himbakvinnor smörjer in sin kropp och sitt hår i rödockra blandat med fett som skydd mot insekter och solen och för att hålla sig rena då vatten är en bristvara där de bor.

 

På 1800-talet kom brittiska och senare tyska missionärer till området och 1884 bildades Tyska sydvästafrika som är i princip samma område som nuvarande Namibia. Tyskar började flytta in och de inhemska folken Herero och Nama gjorde uppror vilket ledde till folkmord under början på 1900-talet. Efter första världskriget blev Tyskland av med sina kolonier och Sydvästafrika blev en del av Sydafrika.

 

1960 började Namibierna som fått namnet Namibia från FN göra motstånd mot det sydafrikanska styret och bildade SWAPO South West Africa People´s Organization. Och den 21 mars 1990 blev Namibia självständigt med SWAPO ledaren Sam Nujoma som president. I samband med detta blev Windhoek huvudstad.

 

 

Historien om Katutura

Katutura är en stadsdel i huvudstaden Windhoek. Katutura betyder på Otjiherero “The place where we do not want to live”. Sedan 1913 hade majoriteten av den svarta befolkningen i staden bott i vad som kallas för ”the old location”. Men under 1950-talet som en del av apartheiden bestämde sig det ledande partiet för att lägga ner ”the old location” och den svarta befolkningen tvingades flytta till Katutura. Dörrarna markerades med H för Herero, D för Damara och O för Owambo. Idag är Katutura ett låginkomst område men det klassas inte som ”slum”. Efter självständigheten 1990 satsade den Namibiska regeringen på Katutura och idag är det en ren stadsdel med rent kranvatten, sanering, nya skolor och det näst största sjukhuset i Namibia (Katutura state hospital). 2006 bodde det 150 000 personer i Katutura och antalet ökar med 600personer i månaden. Enligt ”visitwindhoek” så kallar många människor i Katutura området för Matutura ”the place we want to live” idag.



En Himbakvinna med kroppen och håret insmörjt i rödockra och fett.


Jennie och Himbakvinnan


Town Square, Windhoeks city


Jag i parken i min nya fina frisyr.


Mitt hår bakifrån, galet huh... Jennie höll på i ca 2timmar =D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0